Toekomst

Mediator klaar? Scheiding verwerken!

Wanneer tijdens het huwelijk duidelijk wordt dat een scheiding de enige optie is om verder te gaan, kijken de meeste mensen als een berg op tegen het scheidingsproces. Jarenlang heb je samengeleefd en ineens sta je er weer alleen voor. Bovendien moet er ontzettend veel geregeld worden. Maar het scheiden zelf is voor veel mensen makkelijker dan gescheiden zijn. De scheiding is geregeld, de mediator heeft zijn werk gedaan en dan begint het echte verwerken pas.

Scheiden is makkelijk, scheiding verwerken niet

Voor mensen die nog moeten scheiden of middenin de scheiding zitten, klinkt het wellicht vreemd, maar het proces van scheiden is voor de meeste mensen relatief makkelijk vergeleken met het gescheiden zijn. Uiteraard geldt dat lang niet voor iedereen, maar het verdelen van de boedel, de zorg voor de kinderen en de verkoop van het huis wordt doorgaans binnen drie tot vijf gesprekken geregeld met behulp van de ervaren mediator.

Het gescheiden zijn duurt meestal echter vele jaren en het komt vaak voor dat gescheiden mensen nog lang last hebben van de scheiding. Het is daarom belangrijk om veel aandacht te geven aan het verwerken van de scheiding. Maar hoe doe je dat?

De mediator is klaar; wat nu?

Nadat de mediator zijn werk gedaan heeft, de rechter zijn beschikking op de post heeft gedaan en u de scheiding hebt laten opnemen in de gemeentelijke basisadministratie, bent u echt gescheiden en is er geen weg meer terug. Maar dan?

Voor veel mensen geldt die eerste periode na de scheiding als één van aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. De rolverdeling zoals die tijdens het huwelijk gold, geldt niet meer en dus moet u alle klusjes zelf opknappen. Er moet nieuwe woonruimte worden gevonden en wellicht nieuw werk. Ook de eventuele zorg voor de kinderen is veranderd. Veel mensen hebben het in deze periode zwaar; ze hebben een kort lontje, zijn moe en voelen zich onbegrepen door hun omgeving.

De jaren na de scheiding

Deze periode van gewenning aan de nieuwe omstandigheden ervaren de meeste mensen als heftig en duurt vaak tussen de één en vijf jaar - dat is natuurlijk heel persoonlijk.  De één begint zijn verwerkingsproces immers al op de dag dat hij voor het eerst aan scheiden denkt terwijl de ander na de scheiding nog steeds niet kan bevatten dat hij inderdaad gescheiden is. In dat laatste geval duurt de verwerking van de scheiding langer.

Veel mensen vragen zich net na de scheiding af hoe het nu allemaal moet. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met pijnlijke momenten zoals de feestdagen? Of een bruiloft van een familielid? Je wilt je weer gelukkig voelen maar dat gaat niet één twee drie. Misschien wordt je zelfs weer even verliefd op iemand.

Deze fase van rouw wordt doorgaans dan ook gekenmerkt door vele ups en downs. Het verwerken van de scheiding komt nu echt op gang. Twee stapjes vooruit, één stapje terug, maar het gaat per saldo wel vooruit.

Scheiding verwerken komt met de jaren

Nadat de eerste jaren na de scheiding zijn verstreken, komen veel mensen in rustiger vaarwater. De scheiding vervult niet meer zo'n prominente rol in uw emoties en u bent aardig gewend aan uw nieuwe leven. Wellicht heeft u al een nieuwe partner en weten de kinderen niet beter dan hoe het nu is. Toch zullen er momenten blijven waarop de scheiding weer ineens heel dichtbij is. Dat kan gepaard gaan met verdriet of woede. Bijvoorbeeld op uw trouwdag of op de bruiloft van de kinderen.

Scheiding verwerken is persoonlijk en kost tijd

Het bovenstaande ten spijt, is het natuurlijk zo dat iedereen zijn scheiding op zijn eigen manier en tempo verwerkt. Het gaat vaak om diepe emoties en iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Maar we kunnen gerust stellen dat voor de meeste mensen geldt dat het echte verwerken van de scheiding pas begint als de mediator zijn werk heeft gedaan.

Contact

Scheidingweb Nederland.

info@scheidingweb.nl

Scheidingweb is ook bij u de buurt !
Vraag naar een contactpersoon in uw regio.

Hoofdvestiging
Langeslag 1
Heerde
8181 GN

06-59400235

Doorzoek de website

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode